Az elmúlt napok egyik legfontosabb híre volt, a felvidéki kettős állampolgárság elleni szlovák szabályozás várt eltörlése, azaz hivatalosan se lehessen senkit felelősségre vonni azért mert visszaveszi magyar állampolgárságát.

Végigjárta már a hirportálokat, hogy miképp is történt az eset - négy kormánypárti képviselő kiszavazott és így elnapolták a törvény tárgyalását, majd később bejelentették: kormányjavaslatként került a törvényhozás elé az ügy. - így nem mennnék most részletekbe.

Sokkal érdekesebb valójában az ami a hír mögött van - most erről szólnék pár mondatot.

Mint ismert Jan Slota, akit a szlovákai politikai élet aktuális magyarellenes vezetőjeként tarthatunk számon nemrégiben igen csúnyán összeveszett eddigi alelnökével, s mondhatni korábbi fő bizalmasával Anna Belusovával. Olyannyira, hogy utóbbit ki is zárták az SNS-ből, viszont a törvényhozásban továbbra is a frakció tagja maradhat.

Miért is fontos ez? Úgy tünik, hogy a Szlovák Nemzeti Párt (SNS)-en belül megbomlott tehát az eddigi - legalábbis látszati egység - Belusova szerint Slotával rövidesen vége lehet a "nagymúltú" pártnak. És itt jön a képbe az állítólagos "renitensen kiszavazó" 3 SaS-es képviselő szerepe.

Sulik és Matovic

Fotó: Bumm.sk

 

Azért beszélek most már csak 3-ról, mert elképzelhető, hogy negyedik - más pártban ülő - társuk csak ostobaságból nyomott nem-gombot a minap, míg a három renitens, élükön Igor Matovic-csal egyáltalán nem "észjátszásból" tették amit tettek.

A fent említett Belusova egyébként tavaly nyáron nemes egyszerüséggel pofonvágta az SNS babérjaira törő "új antimagyart", az Új Szó cikke szerint.

Nézzük az opciókat. Egy mélyrepülésben levő SNS-sel állunk szemben, amely Slotával úgy tünik nem képes a megújulásra, miközben mögötte jelentős számú szavazóbázis van. Azaz ha az SaS "gesztust tesz" az ortodoxok felé, akkor szavazatokra tehet szert  a táborukban úgy, hogy közben nem veszít jelentős számú "saját" szimpatizánst sem mert nem a fő sodrás azaz nem a párt hivatalos vezetése ment szembe a kettős állampolgársággal.

Azon túl tehát, hogy a figyelem most Matovic-ra - mint kvázi új magyargyűlölő-politikusra irányult, egy jól megkoreografált lépéssel akár az SaS is pozicionálhatta magát tudatosan az SNS-pozicióira és szavazóira hajtva abba az irányba, s mindezt anélkül, hogy nyiltan fel kellene vállalnia, vgy konfrontálódnia.

Lehet tehát, hogy egy ügyesen előkészített tudatos színjáték az ami jelenelg zajlik Felvidéken s így próbálhatna a zavarosban szavazókat halászni az SaS.

De az sem kizártható - sőt alaposan feltételezhető - hogy a pártalapítást fontolgató Matovic saját magát akarta inkább a nacionalizmust zászlaja alá pozícionálni, akkor pedig az SaS vétlen a történtekben.

Persze közben tudjuk, hogy igazából ennek a törvénymódosításnak valódi jelentősége nincs és nem is lett volna - azon túl, hogy demokratikusnak tartott országként elvárható lenne a gesztus az örök kerékkötő Szlovákiától - hiszen Budapest eddig sem adott információt egyetlen államnak arról, hogy az adott személy állampolgára-e azaz nyugodtan kérelmezheti bárki a Felvidéken ma is az állampolgárságot, valódi szankció nem fenyegeti ugyanis szinte lehetetlen ennek bizonyítása szlovák oldalról.